Скочи на садржај
Home » 8 načina kako da uštedite novac u vreme krize

8 načina kako da uštedite novac u vreme krize

  Ušteda novca u vreme krize nije lak zadatak. Ovo se posebno odnosi na situacije u kojima ste možda potrošili značajan iznos svog fonda za hitne slučajeve na neočekivani trošak. Može biti teško, dugotrajno i potrebno je mnogo rada da se ovaj novac uštedi iznova.

  Na sreću, postoje strateški načini na koje možete obnoviti svoju ušteđevinu nakon krize. Pratite ove savete da biste obezbedili fond za „crne dane“ u vreme krize.

  Ponovo pregledajte svoj budžet

  Revizija vašeg budžeta je neverovatno važna kada odlučujete kako da uštedite novac u vreme krize jer vam omogućava da bolje razumete gde se troši vaš novac. Pregledajte svoje fiksne, promenljive i periodične troškove i svoje navike potrošnje u svakom od njih. Možda ćete otkriti da postoje oblasti u kojima možete lako da smanjite troškove.

  Neki aspekti varijabilnih troškova gde možete da smanjite, na primer, uključuju večeru u restoranu, kupovinu proizvoda koji vam trenutno nisu nužno potrebni ili smanjenje usluga pretplate. Kada se finansijski vratite na noge, možda ćete moći ponovo da se potrošite na neke od ovih stvari. Za sada je najbolje da se fokusirate na pronalaženje trenutnih ušteda.

  Platite dug visokog prioriteta

  U vreme krize, ne želite da propustite plaćanje dugova visokog prioriteta. Ova vrsta duga uključuje plaćanje hipoteke i/ili zakupnine, komunalije, izdržavanje dece, kredite za automobile, bilo koji dug u krivičnom pravosuđu i dug po nalogu suda.

  Nedostatak ovih plaćanja mogao bi vas primorati da uđete u novu krizu. Možda ćete biti iseljeni iz svog doma ili rizikovati zaplenu, doživeti oduzimanje vozila, isključenje struje ili vode.

  Pregledajte ponavljajuće račune

  Neki od vaših ponavljajućih računa mogu se pregovarati po pristupačnijim mesečnim cenama. Razmislite o tome da razgovarate sa predstavnikom korisničke službe o smanjenju tarife vašeg internet paketa.

  Možda ćete moći da promenite paket po jeftinoj ceni. Ako je moguće, razmislite o promeni provajdera da biste uštedeli dodatni novac i stavite ušteđevinu u fond za hitne slučajeve.

  Razmotrite mogućnosti kojima možete smanjiti režijske troškove

  Ako se bliži kraj vašeg zakupa, sada je možda prilika da se preselite u jeftiniji stan ili da vidite da li postoje druge povoljne stambene opcije. Profesionalci koji rade od kuće i ne voze mnogo mogu razmisliti o prodaji svojih automobila.

  Ako se približavate penziji i živite u kući koja je prevelika za vas u skupom delu grada, možda biste mogli razmisliti o prodaji i preseljenju u manji dom u pristupačnijem gradu ili predgrađu.

  Smanjenje režijskih troškova može biti najbrži način da uštedite novac u teškim vremenima. Stavite dodatnu ušteđevinu u svoj fond za hitne slučajeve.

  Možete li refinansirati ili konsolidovati dug?

  Možda ćete moći da refinansirate ili konsolidujete bilo koji neizmireni dug, poput studentskih kredita, sa pristupačnijim kamatama i mesečnim ratama. Svaki dug koji ste u mogućnosti da refinansirate ili konsolidujete daje vam više šansi da uštedite dodatni novac i ostavite novac u fond za hitne slučajeve.

  Automatizujte dodatne uštede

  Kada štedite novac u vreme krize, jedna od najboljih strategija je automatizacija iznosa koji štedite na određenom štednom računu. Čak i ako ste u mogućnosti da ostavite samo 5-10% od plate, automatizacija osigurava da novac ide direktno u štednju.

  Napravite listu pri kupovini namirnica

  Namirnice su promenljivi trošak za svako domaćinstvo, a usred inflacije, računi obično nisu mali. Napravite i držite se liste, kupujte proizvode velikih tržnih centara umesto poznatih brendova, kupujte u jeftinijim supermarketima, pratite akcije i skupljate kupone.

  Radite sa strane

  Ako vam je potreban dodatni novac što je pre moguće, razmislite o poslu sa strane. Možda ćete moći da zaradite kao pisac ili grafički dizajner, šetate pse ili prodajete korišćene ili nošene predmete preko internet oglasa.

  Pazite da količina vremena provedenog radeći na dodatnom poslu nije u konfliktu sa vašim glavnim poslom. Stavite procenat zarade koju zaradite na dodatnom poslu u svoj fond za hitne slučajeve.