Скочи на садржај
Home » Brak bez odnosa: 5 razloga zašto je intimnost u krevetu važna u braku

Brak bez odnosa: 5 razloga zašto je intimnost u krevetu važna u braku

  Najbolja stvar u braku je dugotrajna zajednička privlačnost jedno prema drugom. Intimnost je jedna od načina na koji parovi mogu uživati jedni s drugima.

  Šokantno je koliko bračnih parova ne može da uživa u intimnosti. Ono što ne razumeju je jaka veza između intimnosti i braka. U stvari, istraživanja pokazuju da parovi koji se bave intimnošću bar jednom nedeljno vode srećnije živote.

  Vredi imati otvoren i zdrav razgovor o intimnošću ako smatramo da ga nemamo dovoljno. Poslednja stvar koju bismo želeli je da živimo u braku bez odnosa ili da imamo nezadovoljene potrebe.

  Koliko je intimnost važna u braku bez obzira na godine provedene zajedno? U ovom tekstu ćemo otkriti pet razloga zašto nam je potrebna intimnost u zdravom braku.

  Jača intimnost

  Redovan odnos može produžiti intimnost u braku na duže vreme. Tokom svakog odnosa koji dovodi do završetka, naša tela oslobađaju hormon oksitocin. Ovaj hormon čini da se osećamo bliže jedni drugima i jača našu vezu.

  Bez intimnosti u braku, lako nam je prekinuti vezu. Ako ne preduzmemo nikakve mere da vratimo svoj intimni život, osećaćemo se udaljeno jedno od drugog. Intimnost nam pomaže da zapalimo vatru koja nas je nekada spojila.

  Kada imamo odnose, svom partneru otkrivamo najdublje delove sebe. Duboko verujemo da partner neće osuđivati naše mane i da će nas prihvatiti onakve kakvi jesmo. Intimnost nam omogućava da ostavimo svoje ranjivosti po strani i izgubimo se u trenutku.

  Rizikujemo da ugasimo vatru ako preskočimo odnos iz sebičnih razloga. Intimnost će nas podsetiti šta jedno drugome značimo. Što više odvajamo vremena za intimnost, dobijamo dublje značenje naše veze.

  Ublažava stres

  Izvan braka, imamo druge obaveze koje moramo da rešimo. Može biti stresno balansirati između posla/škole i braka. Takođe možemo biti pod stresom kada se suočavamo sa važnim događajem.

  Brak bez odnosa može nas izložiti riziku od stresa bez obzira na naš pol, društveni status ili godine. Kada smo pod stresom, naš puls i krvni pritisak rastu, dok nivo šećera u krvi može porasti. Ako ne uspemo da upravljamo stresom, rizikujemo da dobijemo nesanicu, migrene i smanjen imunitet.

  Iako stres može smanjiti želju za intimnošću, ne treba umanjiti važnost odnosa. Intimnost može učiniti da se osećamo manje pod stresom i poboljšamo raspoloženje. To je zato što orgazami podstiču proizvodnju dopamina u našem mozgu kako bi se ublažio stres.

  Dobro raspoloženje može učiniti da imamo više fizičke naklonosti prema partneru. Naš intimni nagon se takođe može poboljšati kada smo dobro raspoloženi.

  Dobar intimni odnos oslobađa napetost u našem svakodnevnom životu jer odnos možemo dopuniti ljubljenjem, grljenjem i maženjem kako bismo još više ublažili stres.

  Osposobljava nas da živimo zajedno

  Nije tajna da nas bračni zaveti drže posvećeni jedno drugom. Međutim, zaveti bez akcije mogu izgledati kao puke reči i dovesti do toga da brak propadne. Zato moramo da imamo odnos da bismo obnovili nadu da ćemo nastaviti život kao par.

  Život sa supružnikom ima svoje uspone i padove na koje treba da naučimo da se pozabavimo. Moramo pronaći načine koji će nas motivisati da zajedno postignemo ciljeve. Redovni odnos može nam pomoći da otkrijemo jedinstvo koje smo izvršili razmenom bračnih zaveta.

  Kroz intimnost, podsećamo jedni druge na putovanje koje treba da idemo zajedno. Odnos  nas vraća u rane dane našeg braka kada smo bili uzbuđeni zbog formiranja zajednice. Vodi nas do jedinstva o kojem smo nekada sanjali.

  Čini da se osećamo poželjno

  Odnos je dokazan način za podizanje nivoa testosterona, koji povećava naš libido. Svaki put kada imamo odnos, naša želja za intimnošću se poboljšava. A ako se odnos završi orgazmom, osećamo se sigurnije u svoja tela.

  Intimnost može promeniti nivo naših hormona i povećati samopoštovanje. Pomaže nam da bolje razumemo svoja tela i intimne potrebe.

  Takođe će nam biti ugodnije da razgovaramo sa našim partnerom o ovim željama. Ponekad prisustvo bračnom savetovanju može pomoći parovima da poboljšaju svoju komunikaciju i da se suoče sa bilo kakvim problemima ili nerešenim konfliktima u svojoj vezi.

  Intimnost nam omogućava da skrenemo pažnju sa svojih uočenih nedostataka na naše najjače osobine. Pomaže nam da uspostavimo naše standarde privlačnosti bez obzira kako izgledamo. Nećemo morati da budemo nesigurni u stvari koje su van naše kontrole kada smo u blizini partnera.

  Odnos usmerava naše umove ka primanju ili pružanju zadovoljstva. Pomaže nam da budemo sigurni da se duboko uronimo u intimnost. Nikada ne treba zaboraviti da je za uživanje u odnosu potrebna duboka emocionalna veza, a ne savršeno telo.

  Pomaže nam da oblikujemo zdrav odnos

  Za bračne parove sa decom, intimnost može da nas učini boljim uzorom. Naša deca će naučiti više o braku gledajući nas. Oni vide da smo istinski privrženi jedno drugom.

  Lakše nam je da pokažemo naklonost u javnosti kada imamo redovan odnos. Osim naše dece, varnicu mogu primetiti i drugi ljudi oko nas. Odnos će nas naterati da uložimo više napora u jačanje braka za dobrobit naše porodice.

  Čak i kada imamo decu po prvi put, trebalo bi da pronađemo načine da ponovo zapalimo svoju intimnost. Ne bi trebalo da dozvolimo da nam užurbani rasporedi ili roditeljske obaveze utiču na naše intimno vreme.