Скочи на садржај
Home » Kako da postanete srećni

Kako da postanete srećni

  Šta znači biti srećan? Postoji toliko mnogo ideja i perspektiva kada je u pitanju sreća. Po definiciji sreća ukazuje na zadovoljstvo ili radost.

  Strategije koje vam mogu pomoći da naučite kako da budete srećni uključuju:

  • Shvatite šta vas čini srećnim (a šta vas čini nesrećnim)
  • Istraživanje novih hobija
  • Stavljanje sopstvenih potreba i sreće na prvo mesto
  • Biti fizički aktivni
  • Jedite dobro izbalansiranu ishranu
  • Provodite vreme sa ljudima koji vas čine srećnijim
  • Traganje za stvarima u životu koje će doneti trajnu radost i sreću

  Da li ste se generalno osećali loše zbog stvari u poslednje vreme? Šta je izazvalo tu promenu? Kao što ste možda već čuli, dolazak do korena problema će tačno ukazati na problem i na kraju će vam reći gde treba da počnete da radite na promeni.

  Najbolji način da se to uradi je upoređivanje i kontrast. Ovaj članak će vam pomoći da shvatite šta bi vas moglo sprečiti da pronađete sreću i pružiti savete za negovanje vaše verzije sreće.

  Lista za upoređivanje da biste pronašli ono što vam smeta

  Pre nego što krenete na put sreće, korisno je da navedete šta vas čini srećnim, a šta ne. Nakon što napravite ovu listu, bolje ćete razumeti na čemu treba da radite da biste doneli više sreće i mira u svoj život. Ispod je primer liste, vaša, naravno, može izgledati drugačije od ove. Ovo je samo primer da vam pomogne da započnete.

  Šta vas čini srećnim:

  • Meditacija
  • Pozitivnost tela
  • Optimizam
  • Dobar sistem podrške
  • Dobro mentalno zdravlje
  • Strast za životom
  • Manje društvenih medija
  • Pozitivne afirmacije
  • Istraživanje prirode

  Šta vas čini nesrećnim:

  • Poređenje sa drugima
  • Pesimizam
  • Izolacija
  • Nedostatak ličnog prostora
  • Izbegavanje/odricanje od mentalnog zdravlja
  • Osećate se necenjenim
  • Previše društvenih medija
  • Negativne misli
  • Samopouzdanje i sramota

  Sada kada imate svoju listu, šta ćete sa njom? Pregledajte je i proputujte niz sećanja. Pokušajte da se vratite u srećnija vremena u svom životu. Kada ste bili najsrećniji u životu? Kanališite te trenutke i vidite da li možete ponovo pronaći taj deo sebe.

  Možda nećete moći da ponovo stvorite te trenutke, ali barem možete dobiti inspiraciju za njih. Sreća dolazi u slojevima. Možda ćete otkriti da biste želeli da istražite novije opcije koje vam donose sreću, što je sasvim u redu.

  Ako pažljivo pogledate svoje liste, videćete šta treba da eliminišete iz svog života da biste se osećali srećnije.

  Da li vas stid koči? Da li se osećate preopterećeno ili usamljeno? Imate li problema da volite način na koji izgledate? Ako vam bilo koja od ovih stvari odgovara, vreme je da se pozabavite tim negativnim osećanjima kako biste mogli da ih prevaziđete.

  Terapeut ili drugi profesionalac može vam pomoći da rešite ove prepreke i da vam pruži alate koji vam mogu pomoći da ih prevaziđete.

  Kako biti srećni?

  Postoji toliko mnogo puteva koje treba istražiti u pogledu pronalaženja sreće. U nastavku ćete pronaći nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete svoju ideju o sreći.

  Pronađite novi hobi

  Kada je reč o hobijima, mogućnosti su beskrajne. A najbolji deo je to što je u potpunosti na vama. Možete biti avanturistički, kreativni, misteriozni ili otvoreni koliko želite. Možete isprobati novi hobi sami ili sa prijateljima.

  Prema stručnjacima, hobi može poslužiti kao zabavna distrakcija, ali takođe pomaže u smanjenju stresa i stavlja naš fokus na nešto zabavno i drugačije. Ključ je pronaći nešto što će učiniti da se osećate bolje.

  Stavite sebe na prvo mesto

  Koliko god to izgledalo jednostavno, mnogi ljudi zaboravljaju da se brinu o sebi. Bilo da je to zbog prezauzetog radnog rasporeda, braka, dece, porodice, kućnih ljubimaca i prijatelja, mnogi ljudi, posebno žene, imaju malo ili nimalo brige o sebi.

  Kada sebe stavite na prvo mesto, vaša sreća će sigurno zasijati.

  Svakodnevno odvajanje vremena za sebe može uticati na vaše raspoloženje, nivo stresa, koncentraciju i produktivnost. Dozvolite sebi trenutak da „napunite baterije“ jer ne samo da vam to omogućava da budete najbolji za sebe, već otvarate prozor mogućnosti da pružite pomoć drugima.

  Vežbanje

  Da se ​​razumemo, nisu svi ljubitelji vežbanja, ali ono ima toliko pogodnosti. Vežbanjem činite uslugu svom telu jer kiseonik i hranljive materije u vašim tkivima pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu.

  Sve što je potrebno je 30 minuta kretanja da biste stekli te prirodne „hormone dobrog osećanja“ za poboljšanje raspoloženja i zdravlja.

  Uravnoteženo se hranite

  Vaša ishrana je važnija od vežbanja jer ono što unesete u svoje telo određuje kako će vaše telo reagovati. Zdrava uravnotežena ishrana će pozitivno uticati na vaše raspoloženje i opšte stanje. Ako jedete lošu hranu (pržena hrana sa visokim sadržajem natrijuma i šećera), vaši organi će reagovati negativno.

  Kao rezultat toga, ili ćete imati hipertenziju, dijabetes, visok holesterol ili još gore—sve gore navedeno. Ovo ne znači da se ponekad ne možete počastiti, ali izbalansiran obrok sa proteinima i povrćem učiniće vaše telo jačim, a vaš um srećnijim.

  Izaberite svoju društvo mudro

  Odabir društva je veoma važan u životu. Nažalost, ne misle svi tako i važno je toga biti svesni. Poznato je da dobar sistem podrške pomaže da poboljšamo sreću i blagostanje; samo saznanje da su drugi tu za vas je veoma važno.

  Neki prijatelji mogu biti toksični, a vi to nećete ni shvatiti dok ne prekinete vezu sa njima. Sreća zavisi od vaših ličnih i profesionalnih životnih izbora.

  Sreću svaka osoba definiše drugačije. Iako su gore navedene stvari predlozi, možete ih koristiti kao polaznu tačku za prikupljanje sopstvene ideje.

  Rutina i struktura nam pomažu da se osećamo utemeljeno i uravnoteženo. Kućni ljubimci i biljke su takođe pozitivno utiču na naše raspoloženje.

  Sve počinje sa vama

  Ako postoji nešto u vašem životu što vam ne donosi sreću, morate to pustiti. To mogu biti odnosi bilo koje veličine: porodica, prijateljstvo ili supružnik ili partner. Biće teško, ali da li je vredno vašeg mira?

  Ako ste nezadovoljni sobom, ko je odgovoran? Pogodili ste, Vi! Odviknite se od loših navika i svaki dan će vam biti malo lakši.

  Ako želite bolji posao, ili ako želite da pokrenete sopstveni posao, nemojte davati otkaz, počnite da štedite dok ne budete spremni i budete sami sebi gazda. Pokušajte polako da eliminišete stres iz svog života i videćete rezultate.

  Sreća je moguća

  Rezultati studije su pokazali da angažovanje u značajnim aktivnostima koje su obuhvaćene hedonističkim procesima može unaprediti ishode blagostanja.

  Zato je od suštinskog značaja da se bavite stvarima u kojima uživate, a često se predlaže da hobije pretvorite u karijeru. Kao što izreka kaže, „Ako radiš nešto što voliš, nikada nećeš raditi ni dana u životu.“

  Sreća je nadohvat ruke, samo čeka da je zgrabite. Preduzmite neophodne korake da se vratite na svoje srećno mesto. Jednom kada eliminišete sve što vas sprečava da dođete do svog idealnog prostora, biće vam drago što jeste. Pa šta čekate? Ustanite odmah i radite na svojoj sreći!