Скочи на садржај
Home » Kako odabrati pravi kompjuter?

Kako odabrati pravi kompjuter?

  Tehnologija je poslednjih godina napredovala, posebno kada su u pitanju računari. Koristimo ih za posao, zabavu i održavanje veze sa svetom. Prosečna osoba sada ima pristup većoj računarskoj snazi nego ikada ranije, što znači da je dostupno više opcija pri izboru novog računara.

  Dakle, kada dođe vreme da kupite novi računar, važno je pažljivo razmotriti sve svoje mogućnosti. Evo najvažnijih faktora koje treba imati na umu:

  BUDŽET

  Naravno, vaš budžet je jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir pri izboru računara. Postoji širok raspon cena za različite računare, tako da je važno odrediti budžet i pronaći najbolju mašinu u okviru tog budžeta.

  Takođe ćete želeti da zapamtite da ne morate nužno da kupujete najskuplju mašinu da biste dobili ono što vam treba. Postoji mnogo odličnih računara koji su veoma pristupačni. Sve je u pronalaženju prave ravnoteže između karakteristika i cene.

  PROCESOR

  Važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine bilo kog računara je procesor. Ovo je srce mašine i ono određuje koliko će vaš računar biti brz. Najvažnija stvar koju treba tražiti kod procesora je njegova brzina takta, merena u GHz. Što je veća brzina takta, to će vaš računar biti brži. Takođe ćete želeti da obratite pažnju na broj jezgara procesora.

  Procesor sa dva do četiri jezgra je minimum ovih dana, ali šestojezgarni ili čak osmojezgarni procesor će vam dati veliku brzinu. Takođe ćete želeti da obratite pažnju na broj niti procesora. Ovo meri koliko zadataka procesor može da radi istovremeno, što je važno za obavljanje više zadataka.

  SEĆANJE

  Prilikom izbora računara, memorija je jednako važna kao i procesor. RAM memorija je ono što vaš računar koristi za privremeno skladištenje podataka. Što više RAM memorije vaš računar ima, više stvari može da zadrži u memoriji odjednom, što ga čini bržim.

  Većina računara ovih dana dolazi sa najmanje 4-8 GB RAM-a. Ako planirate da radite mnogo više zadataka ili igrate igre, poželećete još više RAM-a. Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da nije sva RAM memorija jednaka. DDR4 RAM je noviji i brži od DDR3 RAM-a, pa ako možete da ga priuštite, idite na DDR4.

  GRAFIČKA KARTA

  Grafička kartica je još jedna važna komponenta računara. Ovaj deo računara se bavi obradom grafike, a posebno je važan za igranje i multimedijalne aktivnosti. Kada birate grafičku karticu, treba da uzmete u obzir broj jezgara koje ima i njenu brzinu i propusni opseg.

  Broj jezgara je važan jer određuje koliko zadataka kartica može da obavlja istovremeno. Što je veća brzina takta i propusni opseg, to će kartica biti brža. Takođe ćete želeti da budete sigurni da je kartica kompatibilna sa monitorom koji ćete koristiti.

  SKLADIŠTENJE

  Skladištenje je još jedan vitalni deo izbora računara. Ovde se čuvaju svi vaši podaci, uključujući vaš operativni sistem, programe i datoteke. Postoje nekoliko vrsta skladištenja: HDD, SSD, NVMe.

  HDD ili hard disk je tradicionalna vrsta skladišta. Sporiji je od SSD-a, ali je pristupačniji. SSD je noviji i brži, ali skuplji. Ako to možete priuštiti, SSD ili čak NVMe je pravi izbor. Ali HDD je i dalje dobra opcija ako imate ograničen budžet.

  OPERATIVNI SISTEM

  Operativni sistem je softver koji pokreće vaš računar. Dva najpopularnija operativna sistema su Windovs i macOS. Windovs je popularniji za igranje igara na računaru, dok je macOS poželjniji za kreativne aktivnosti poput uređivanja video zapisa i grafičkog dizajna.

  Takođe ćete želeti da razmotrite koju verziju operativnog sistema želite. Ako niste sigurni koji da odaberete, vredi istražiti da vidite koji će biti najbolji za vaše potrebe.

  GARANCIJA

  Konačno, kada birate računar, važno je uzeti u obzir garanciju i politiku vraćanja. Većina računara dolazi sa najmanje jednogodišnjom garancijom, ali neke kompanije nude duže garancije uz dodatne troškove. Vredi proveriti garanciju pre kupovine da biste videli šta je pokriveno i koliko dugo.

  Takođe bi trebalo da budete svesni politike povrata robe. Neke kompanije vam dozvoljavaju da vratite računar uz punu refundaciju u određenom periodu, dok druge imaju više ograničenja. Važno je znati koja je politika kako biste bili sigurni da budete zadovoljni.

  Kada kupujete nov računar, zapamtite ove faktore kako biste bili sigurni da ćete izabrati najbolju opciju za svoje potrebe. Sa toliko sjajnih opcija koje su dostupne, sigurno će postojati savršen računar za vas. Ako odvojite vreme i istražite, sigurno ćete pronaći savršenu mašinu za svoje potrebe.