Скочи на садржај
Home » Laptop ili “Desktop” kompjuter: Šta odabrati?

Laptop ili „Desktop“ kompjuter: Šta odabrati?

  Tokom većeg dela istorije računara, kancelarijski radnici su koristili desktop računare. Ovih dana se to menja.

  Kako je tehnologija napredovala, prenosivi računari su doveli u pitanje dugogodišnju vladavinu desktop računara. Danas nije neuobičajeno da čitave kompanije koriste isključivo laptopove.

  Ovo ne znači da desktop računari treba da idu u istoriju. Desktop računari donose jasne prednosti. To znači da odmeravanje prednosti i nedostataka desktop računara u odnosu na laptop može biti komplikovano.

  Ako ste u potrazi za novim računarom i vaša kompanija nudi izbor između desktopa i laptopa, nemojte žuriti da kupite šta god vaše kolege koriste. Umesto toga, pregledajte sledeće faktore da biste utvrdili koji stil mašine je pravi za vas.

  Cena

  Svaki laptop i desktop računar opremljeni su različitim funkcijama koje utiču na cenu. Ali kao opšte pravilo, desktop računari su jeftiniji od laptopa sa uporedivim karakteristikama. I pored toga, važno je zapamtiti da su laptop računari sve-u-jednom mašine dok desktop računari često zahtevaju dodatnu opremu — kao što su tastatura i miš — da bi bili potpuno funkcionalni. Desktop računari takođe imaju tendenciju da budu izdržljiviji.

  Lakoća nadogradnje

  U poređenju sa laptopima, desktop računari nude mnogo praktičnijih opcija za nadogradnju. To je uglavnom zato što desktop računari pružaju mogućnost nadogradnje svakog dela od slučaja do slučaja. Bez obzira da li želite da dodate RAM memoriju, nadogradite SSD ili video karticu, dodate novi disk ili zamenite pokvareni deo, to možete učiniti prilično lako.

  Nasuprot tome, postoji vrlo malo pojedinačnih delova koji se mogu nadograditi u laptop. Oni koji se mogu nadograditi ili popraviti obično zahtevaju komponente specifične za brend. Mnogo puta, nadogradnja laptopa znači da morate kupiti potpuno novu mašinu.

  Računarska snaga

  Dugo vremena, desktop računari su vladali kao jedini računarski alati dovoljno moćni da se nose sa ozbiljnim multitaskingom. Ovih dana, laptopovi se bore za tron. Zahvaljujući napretku u trajanju baterije, procesorima i ekranima, kvalitetni laptop računari nude impresivnu računarsku snagu.

  U većini slučajeva, desktop računari i dalje imaju prednost kada su u pitanju procesori, memorija, prostor za skladištenje, portovi za proširenje i rukovanje projektima koji zahtevaju snagu za grafiku ili uređivanje videa – posebno kada uporedite desktop računar i laptop istih cena. Ali ako želite nešto što može da pokreće nekoliko programa istovremeno, i desktop računari i prenosivi računari velike snage trebalo bi da budu na visini zadatka.

  Postoje dva upozorenja. Prvo, znajte da su prenosivi računari velike snage skuplji od desktop računara iste snage. Drugo, prenosni računari velike snage imaju tendenciju da budu veliki, što može smanjiti prenosivost.

  Veličina

  Ne postoji bolja ili gora mašina kada je u pitanju veličina – postoje samo lična preferencija. Pošto su dizajnirani za prenosivost, laptopovi su manji od desktop računara. Desktop monitori su, s druge strane, obično veći. Ovo može biti dragoceno ako treba da radite istovremeno u više programa ili ako radite na grafici ili videu. Bez obzira da li izaberete laptop ili desktop računar, lako je uživati u većoj veličini ekrana povezivanjem mašine sa drugim monitorom.

  Pogodnost

  Laptopi nude veću udobnost u vidu fizičke prenosivosti i bezbrižnosti da svoj posao možete poneti sa sobom gde god da idete. Laptopovi su takođe dizajnirani da budu laki za upotrebu. Desktop računare je, s druge strane, lakše popravljati i obično nude više opcija za servisiranje na licu mesta od laptopa, koji obično treba da se popravljaju u servisima.

  Prenosivost

  Nema sumnje u to: kada je reč o prenosivosti, laptopi zauzimaju tron. Ako vam je potreban računar koji vam omogućava da obavljate posao i pristupate svojim podacima u pokretu — bilo da ste u avionu, na železničkoj stanici ili u hotelu dok poslovno putujete — onda je laptop pravi izbor.

  Očekivan životni vek

  Desktop računari obično imaju duži životni vek od laptopa iz nekoliko razloga. Dizajnirani su da ostanu na jednom mestu umesto da se vuku okolo, što znači da nisu toliko skloni oštećenjima. Manje su podložni krađi jer stoje na jednoj bezbednoj lokaciji umesto da ih nosite na javna mesta.

  Kao što je gore navedeno, lako je zameniti pokvarene delove ili nadograditi na bolje kada je u pitanju desktop računar. Ovo osigurava da radna površina ostane funkcionalna na duge staze i smanjuje potrebu za kupovinom nove mašine svakih nekoliko godina. Nasuprot tome, kada laptop počne da ima problema sa performansama ili više ne ispunjava vaše potrebe, jedina održiva opcija je često kupovina nove mašine.

  Desktop računari imaju tendenciju da dominiraju kada su u pitanju troškovi, lakoća nadogradnje, snaga i očekivani životni vek. S druge strane, laptopovi su bolji u smislu prenosivosti i pogodnosti.

  Na kraju, morate pažljivo da odmerite koliko moćna vaša mašina treba da bude da bi obavila posao i da li ste voljni ili ne da izdvojite dodatni novac zbog prenosivosti koje laptopovi nude.