Скочи на садржај
Home » Šta da radite ako vas partner više ne privlači?

Šta da radite ako vas partner više ne privlači?

  Rane faze veze obično karakterišu privlačnost i hemija koja spaja partnere. Međutim, vremenom je prirodno da se neka od privlačnosti promeni ili izbledi.

  Ako u poslednje vreme ne osećate privlačnost prema svom partneru, možda ćete se zapitati zašto se tako osećate i šta da radite povodom toga.

  Ovaj članak istražuje ulogu privlačnosti u odnosima, razloge zašto privlačnost može da izbledi i neke korake koje možete preduzeti ako se tako osećate, kao što je poboljšanje komunikacije, davanje prioriteta zajedničkom vremenu i fokusiranje na pozitivne stvari u vašoj vezi.

  Uloga privlačnosti u odnosima

  Privlačnost je reakcija na kombinaciju fizičkih, mentalnih, emocionalnih i intelektualnih elemenata koje smatramo poželjnim kod drugih. Privlačnost služi kao veza za mnoge vrste naklonosti između partnera, koje se mogu manifestovati kroz različite oblike, kao što su:

  • Verbalni izrazi, koji uključuju reči ljubavi, ohrabrenja i uvažavanja
  • Fizički kontakt, koji uključuje maženje, grljenje, držanje za ruke i fizičku intimnost
  • Kvalitetno vreme, koje uključuje zajedničko provođenje vremena i zajedničko obavljanje aktivnosti
  • Dela služenja, koja uključuju činjenje korisnih i promišljenih stvari jedni za druge
  • Pokloni, koji uključuju davanje jedni drugima personalizovanih, značajnih ili vrednih poklona

  Razlozi zašto privlačnost može nestati

  Neki od razloga zašto privlačnost može da izbledi tokom vremena:

  Predvidljivost može dovesti do dosade: dugoročne veze obično imaju element dosade. Kako novina i uzbuđenje u vezi nestaju, a sigurnost i stabilnost stupaju na snagu, predvidljivost se može pretvoriti u dosadu. To može dovesti do toga da se osećate manje zainteresovanim za svog partnera.

  Fizička privlačnost može da izbledi: vremenom, možda više nećete smatrati da je vaš partner fizički privlačan. Ovo bi se moglo dogoditi ako izgubite hemiju koja je postojala između vas dvoje. Ili, možda se osećate neprivlačno zbog promena u njihovom telu ili izgledu.

  Romantika može nestati: možda ste se vi i vaš partner zajedno smestili u vašu svakodnevnu rutinu i postali veoma prijatni jedno sa drugim. Iako možda imate visok stepen intimnosti u smislu vaše veze, možda nećete imati vremena za romansu.

  Konflikti mogu stvoriti distancu: konflikti u vezi mogu dovesti do ljutnje, ogorčenosti, prekinute komunikacije i distance ako se ne razreše. Konflikt može proisteći iz mnogih uzroka, uključujući finansije, roditeljske odluke, podelu odgovornosti ili neverstvo.

  Šta da radite ako se ovako osećate

  Ovo su neki od koraka koje možete preduzeti, ako vas u poslednje vreme partner više ne privlači:

  Pokušajte da otkrijete uzrok

  Pokušajte da razumete poreklo ili uzrok nedostatka privlačnosti. Zapamtite, uzrok može biti fizički ili emocionalni. Pokušajte da identifikujete šta je izazvalo ovaj osećaj prvi put i obratite pažnju na ono što ga pokreće kada ste sa svojim partnerom, tako da možete da rešite to ako je moguće.

  Alternativno, razmislite o tome šta vas je prvobitno privuklo partneru i razmislite šta se promenilo. Takođe može biti od pomoći da razmislite o tome šta možda želite ili trebate od svog partnera, a ne dobijate.

  Komunicirajte sa svojim partnerom

  Kada shvatite šta nije u redu ili nedostaje, otvorite komunikaciju sa svojim partnerom o problemu i potencijalnim uzrocima koje ste identifikovali. Pokušajte da razgovarate o tome sa svojim partnerom kroz pristup fokusiran na rešenje. Važno je da ovaj razgovor vodite s poštovanjem, bez kritikovanja ili okrivljavanja partnera, već tako što ćete podeliti kako se osećate i direktno tražiti ono što želite.

  Vežbajte aktivno slušanje

  Tokom razgovora sa partnerom, potrudite se da čujete i njegovu stranu priče. Na primer, vaš partner može da oseća da je njegov napor često beznačajan, pa prestane da pokušava. Osim što tražite ono što želite, važno je da pitate i šta im treba od vas.

  Uložite malo truda u vezu

  Budi promena koju želite da vidite. Ako želite više zabave, uzbuđenja ili romantike u vezi, aktivno preduzmite korake da unesete te elemente u svoju vezu. Sami napravite prvi korak da započnete ono što želite da doživite, umesto da čekate da vaš partner pokrene inicijativu.

  Vežbajte da to radite sa mesta ljubavi i brige, bez neizrečenih očekivanja, gorčine ili ljutnje. Zapazite kakav je osećaj pozvati partnera da vam se pridruži u onome što želite da podelite sa njim.

  Dajte prioritet zajedničkom vremenu

  Dajte prioritet provođenju vremena sa svojim partnerom, bilo da radite stvari u kojima oboje uživate, zajedno otkrivate nova interesovanja ili se jednostavno družite.

  Fokusirajte se na pozitivne strane

  Jednom kada dođe do negativnog razmišljanja, ono može preuzeti i otežati vam da cenite pozitivne aspekte vašeg partnera i vaše veze. Važno je da promenite ovaj obrazac tako što ćete se aktivno truditi da prepoznate pozitivne kvalitete vašeg partnera. Možete pokušati da vodite dnevnik zahvalnosti u koji svaki dan zapisujete jednu stvar koju cenite o svom partneru ili vašoj vezi.

  Izbegavajte poređenja

  Svaka dinamika odnosa je jedinstvena. Umesto da upoređujete svoj odnos sa drugima, fokusirajte se na ono što vaš čini posebnim.

  Razgovarajte sa terapeutom

  Ako niste sigurni kako da se nosite sa svojim osećanjima ili šta dalje da radite, možda bi bilo od pomoći da posetite terapeuta. Štaviše, ako je vaš partner otvoren za to, terapija za parove može vam pomoći da rešite probleme u vezi, poboljšate međusobnu komunikaciju i zajedno radite na rešenjima.

  Kada prvi put sretnete nekoga, mnogo je iskri i sve je novo i uzbudljivo. Međutim, vremenom, kako budete sve više posvećeni jedno drugom, naviknete se na dnevnu rutinu i budete zauzeti životom, stvari mogu početi da vam izgledaju pomalo dosadno i monotono. Svi ovi faktori mogu doprineti nedostatku privlačnosti prema vašem partneru.

  Ako možete da identifikujete šta uzrokuje ovaj osećaj, razgovarajte sa svojim partnerom o tome i recite mu šta vam je potrebno od njega. Takođe je važno da pitate svog partnera šta mu treba od vas. Počnite da se više trudite da ostvarite svoju vezu i nastavite da cenite pozitivne osobine svog partnera.

  Ako se stvari ne poprave, možda će biti od pomoći da posetite terapeuta, bilo sami ili kao par, kako biste pronašli rešenja i shvatili šta dalje.