Скочи на садржај
Home » Zašto je dobro spavati pored partnera?

Zašto je dobro spavati pored partnera?

  Iako pomisao na maženje sa svojim partnerom definitivno može izgledati prijatno i privlačno, možda se pitate kako će to uticati na vašu sposobnost da spavate i da li je spavanje pored partnera bolje nego da spavate sami.

  Pored produbljivanja vaše fizičke, emocionalne i duhovne veze sa partnerom, spavanje pored vašeg partnera može doneti koristi vašem mentalnom zdravlju na mnogo načina.

  Ovaj članak govori o nekim prednostima za mentalno zdravlje kada spavate pored vašeg partnera.

  Bolji kvalitet sna

  Istraživanja pokazuju da je spavanje pored partnera povezano sa produženim trajanjem sna, većom efikasnošću spavanja i boljim kvalitetom sna u celini. Dobar san pomaže u smanjenju stresa i podstiče regenerativne funkcije.

  Studija iz 2020. je otkrila da je spavanje pored partnera povezano sa 10% više spavanja sa brzim pokretima očiju (REM). REM faza spavanja, u kojoj se javlja većina snova, ključna je za kognitivne funkcije kao što je učenje i pamćenje.

  Istraživanja su otkrila da je veća verovatnoća da će partneri brže zaspati kada spavaju jedan pored drugog. Vreme potrebno da se zaspi poznato je kao kašnjenje spavanja, a kraće kašnjenje spavanja je povezano sa boljom efikasnošću spavanja.

  Iz evolucione perspektive, mi smo najranjiviji na napade kada spavamo noću, tako da postoji sigurnost u brojevima. Zbog toga se podsvesno možete osećati sigurnije i zaštićenije kada spavate pored partnera nego kada ste sami, što vam može pomoći da bolje spavate.

  Dobar san je važan za vaše zdravlje i dobrobit. Nespavanje može negativno uticati na imunitet, zdravlje srca, težinu, pamćenje, sposobnost učenja i vreme reakcije, između ostalog.

  Poboljšano mentalno zdravlje

  Studija iz 2022. objavljena u časopisu Sleep zaključila je da spavanje pored vašeg partnera može ponuditi nekoliko prednosti za vaše mentalno zdravlje, uključujući:

  • Niži nivoi depresije
  • Niži nivoi anksioznosti
  • Niži nivoi stresa
  • Manji rizik od apneje u snu
  • Smanjena težina nesanice
  • Veća socijalna podrška
  • Veće zadovoljstvo životom i odnosima

  Loš kvalitet sna jedan je od glavnih uobičajenih simptoma poremećaja mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost.

  Povećana intimnost

  Spavanje pored vašeg partnera može poboljšati fizičku, emocionalnu i duhovnu vezu između vas dvoje i povećati intimnost u vašoj vezi.

  Fizička intimnost

  Spavanje pored partnera ne samo da omogućava sek*ualnu intimnost, već i promoviše fizičku intimnost u vidu grljenja, maženja, ljubljenja i držanja za ruke.

  U stvari, istraživačka studija sa 778 učesnika otkrila je da fizička i sek*ualna intimnost izazvana spavanjem pored partnera izaziva oslobađanje hormona poznatog kao oksitocin. Autori studije primećuju da oksitocin ne samo da podstiče bolji san, već i takođe smanjuje stres.

  Emocionalna intimnost

  Spavanje pored vašeg partnera pruža priliku vama i vašem partneru da u bezbednom prostoru podelite svoje misli, osećanja, nade i perspektive jedno sa drugim, zbližavajući vas na taj način.

  Istraživanja sugerišu da spavanje pored partnera pomaže u poboljšanju emocionalne intimnosti, kao i emocionalnog zadovoljstva u vezi.

  Duhovna povezanost

  Spavanje u istom krevetu može biti duhovno iskustvo za mnoge parove. Osim što ćete se osećati bliže svom partneru, zajedničko iskustvo vam takođe može pomoći da budete usklađeniji jedno sa drugim na fiziološkom i duhovnom nivou.

  Istraživanja su otkrila da se otkucaji srca partnera sinhronizuju kada spavaju jedan pored drugog – otkucaji srca su električni impulsi i kada spavate pored partnera, prenose se na njih putem slabih vibracija.

  Spavanje pored partnera ne znači nužno da će sve biti glatko. Na primer, vaš partner može glasno da hrče, da se vrpolji, da priča u snu, da doživi noćne more, da vas otkriva, da gleda televiziju do kasno, da drži telefon ili više voli različite temperature za spavanje.

  Međutim, različite istraživačke studije su otkrile da uprkos ovim faktorima, partneri koji spavaju jedan pored drugog imaju tendenciju da dožive bolji san, veću intimnost i poboljšano mentalno zdravlje.